logo
Rezervacije:
01 2444 414
 
 
      Proširene površinske vene su krvne žile koje su izgubile svoju fiziološku funkciju drenaže venske krvi iz nogu prema srcu. Budući da takva drenaža podrazumijeva cirkulaciju suprotno gravitaciji, zdrave vene imaju zaliske koji to omogućuju, odnosno sprečavaju povrat krvi u donje dijelove nogu. Međutim, proširene vene su izgubile tu funkciju, odnosno njihovi zalisci su, stručno rečeno, insuficijentni, i uslijed toga krv u proširenim venama ne cirkulira adekvatno, tj. ne drenira se prema srcu već zaostaje u samim venama. One, na taj način, predstavljaju rezervoar krvi koja ne cirkulira ili neadekvatno cirkulira, i time opterećuju nogu. Prvenstveno stradava tkivo (prvenstveno koža i potkožje) koje se nalazi u području oko tih vena, pa započnu simptomi poput svrbeža, pečenja, bockanja, žarenja, bolova, osjećaja težine u nogama, noćnih grčeva i slično. Paralelno s time vremenom dolazi i do oticanja nogu, prvenstveno potkoljenica. U težim slučajevima nastanu i vidljive degenerativne promjene kože i potkožja - otvrduće, zatamnjenje - a mogu nastati čak i rane na koži, tzv. venski ulkusi.

Still0106 00042
 
 
 
 
        Proširene su vene sklonije krvarenju uslijed manje traume ili posjekotine, a krv koja u njima neadekvatno cirkulara sklonija je i zgrušavanju, pa može doći i do površinske venske tromboze, takozvanog tromboflebitisa - vene postanu tvrde i bolne, što u težim slučajevima zahtjeva i prijem u bolnicu u svrhu farmakološkog liječenja. Nastanku proširenih vena pogoduje, prije svega, genetika odnosno, genetski lošija struktura venskih zalistaka i stijenki, i to na molekularnoj razini, no doprinose i životne i radne navike, odnosno višesatno stajanje, povećana tjelesna težina, ravna stopala, ali i uzimanje kontraceptiva, odnosno nadomjesne hormonske terapije, trudnoća, te djelovanje ženskih spolnih hormona samo po sebi, tako da su osobe ženskog spola sklonije proširenim venama.
Teško je točno kazati koliki dio populacije boluje od proširenih vena, ali smatra se da od nekog oblika venske bolesti nogu boluje 50  pa i više posto ženske populacije, te oko 30% muške populacije. Pri tome treba spomenuti da se venska bolest nogu može manifestirati i u potpuno blagoj formi, kao što su tzv. "kapilare" na nogama, što najčešće uzrokuje samo subjektivni osjećaj kozmetskoga deficita i to samo kod dijela zahvaćene populacije. Sa starijom životnom dobi, naravno, u prosjeku raste i težina venske bolesti nogu.
 
        Proširene vene treba liječiti u slučaju kada osjetno padne kvaliteta života oboljele osobe uslijed gore navedenih simptoma, ili uslijed negativnih kozmetskih efekata uzrokovanih proširenim venama, odnosno kad bolesnik sam osjeti potrebu za liječenjem. Međutim, ukoliko dođe do gore opisanih znakova kronične degeneracije kože i potkožja, odnosno do venskih ulkusa, to predstavlja apsolutnu indikaciju za posjet liječniku. Isto tako, apsolutnu indikaciju predstavlja i tromboza u proširenim venama. Svrha liječenja je ukloniti proširene vene iz cirkulacije i time preusmjeriti krv na okolne zdrave površinske vene i na duboke vene, i na taj način lišiti noge balasta suvišne venske krvi. Da bi se utvrdio sam karakter oboljenja, potrebno je prije svega učiniti dijagnostiku u vidu color Doppler-a vena nogu, koji utvrđuje koje vene imaju insuficijentne zaliske, čime se daju smjernice koje vene treba i ukloniti iz cirkulacije.

Ukloniti proširene vene iz cirkulacije se može na dva osnovna principa:
 
1.    Izvaditi oštećene vene iz tijela kirurškim putem
2.    Zatvoriti vene u tijelu, i pustiti da ih organizam naknadno sam razgradi.

      Vađenje oštećenih vena iz tijela obavlja se klasičnim kirurškim putem, i to upotrebom najčešće mutliplih rezova na koži, kroz koje se vene "izvuku".
Za razliku od spomenutog, ukoliko se odlučimo za zatvaranje vena u tijelu, to se može učiniti toplinskim ili kemijskim principom - cilj zahvata i u jednom i u drugom slučaju je oštetiti iznutra vensku stijenku i time postići skvrčavanje vene te sljepljivanje stijenki vene, odnosno zatvaranje vene. Takve, zatvorene, vene ogranizam naknadno, kroz koji tjedan ili koji mjesec, razgradi, čime dobijemo isti rezultat kao da smo ih kirurški vadili, ali manje agresivnim pristupom, jer smo izbjegli rezove na koži. Naime, ovakvi se zahvati ne izvode putem rezova već se do vene dopre pod kontrolom ultrazvuka upotrebom tankih igala ili intravenskih kanila. Kad govorimo o toplinskom zatvaranju vene, najčešće rabimo lasersku nit koju plasiramo u venu pomoću intravenske kanile, a kad govorimo o kemijskom zatvaranju vene, najčešće rabimo polidokanolsku pjenu, koju putem igle ili kanile ubrizgavamo u venu pod kontrolom ultrazvuka.
 
       Neki stručnjaci su skloni dati prednost zatvaranju vene laserom ili pjenom nad klasičnim kirurškim zahvatom, dok drugi, upravo obratno, afirmiraju klasičan zahvat. Trenutačne studije i analize daju izvjesnu prednost laseru u odnosu na pjenu i na klasičan zahvat. Razlog tome leži u činjenici da su analize pokazale da je povratak tegoba s proširenim venama manji nakon laserskog uklanjanja. Kad se govori o samoj mogućnosti povratka tegoba s venama nakon pojedinih zahvata, ona uvijek postoji, prvenstveno s obzirom na činjenicu da su proširene vene daleko najčešće uzrokovane genetskom podlogom. Međutim, mogućnost povratka tegoba s proširenim venama individualno izuzetno varira, i teško ju je predvidjeti, jer će, osim same genetike, značajnu ulogu imati i životne i radne navike pojedinca, tjelesna težina u bližoj ili daljoj budućnosti, a kod žena, poglavito mlađih, postoji i mogućnost budućih trudnoća, uzimanja kontraceptiva i slično.
 
        Inače, u svrhu ublažavanja tegoba s venama mogu se koristiti i venske elastične čarape, koje, dok su na nogama, također isključuju oštećene, nabrekle vene iz cirkulacije (na način da ih pritišću i prazne) te preusmjeravaju krvotok na zdrave vene, ali čim se čarape skinu, proširene vene se ponovno pune krvlju. Čarape su međutim, vrlo dobra metoda za usporavanje progresije venske bolesti nogu, naravno, ukoliko ih se redovito nosi, prvenstveno danju, za vrijeme dužeg stajanja ili sjedenja. Gelovi na bazi heparina, koji se nanose na kožu nogu, mogu pospješiti "zamrli" krvotok u proširenim venama, budući da heparin razrijeđuje krv i time olakšava cirkulaciju. Od pomoći u sprečavanju i ublažavanju tegoba s proširenim venama mogu biti i neke vježbe, koje se baziraju na radu mišića u potkoljenicama - potkoljenični mišići svojim stezanjem i otpuštanjem prilikom izvođenja vježbi pumpaju krv iz donjih dijelova nogu prema gore i time rasterećuju noge od suvišne venske krvi.
Upravo zbog toga, dobro je, kad se primijete znaci proširenih vena - bilo da se radi o "kapilarama", bilo o varikoznim venama, dakle onima koje izbočuju površinu kože, bilo da noga natiče ili da dolazi do kožnih promjena - učiniti color Doppler vena, da se vidi koliko je oštećenje površinskih vena na nogama i koje preventivne, odnosno terapijske mjere dolaze u obzir.
 
 
Slika1. Rezultati liječenja proširenih vena kombinacijom lasera (EVLT) i pjene (UGFS):
 
a) Prije zahvata.                                                                            b) Nakon zahvata.                                                             
 
Venelaserpjena 1                        vene-laser-pjena 2

 

Rezervirajte termin za pregled

Molimo Vas da ispunite slijedeća prazna polja kako bismo mogli odgovoriti na Vašu rezervaciju.

Riješite svoj zdravstveni problem
ili nazovite za rezervaciju pregleda
01 2444 414

KONTAKT

Poliklinika Lacić
Bukovačka cesta 238
10000 Zagreb, Hrvatska

Radno vrijeme: PON - PET od 8h do 20h

OIB:47336386576
Žiro račun:HR8623600001102055398

 

TELEFON:
+385(0)1 2444 - 414
+385(0)1 2336 - 555

 

FAX:
+385(0)1 2444 - 412

 

NAŠA LOKACIJA