logo
Rezervacije:
01 2444 414
Ultrazvuk je morfološka pretraga koja koristi ultrazvučne valove za prikaz štitnjače. Ovom pretragom analiziramo građu i veličinu štitnjače, te otkrivamo eventualno prisutne morfološke promjene u štitnjači, kao što su čvorovi (kvržice), ciste, upalne promjene, te mjerimo veličine istih. Pomoću ultrazvuka uvijek je potrebno pregledati vrat i pripadajuće limfne čvorove čije povećanje može biti vezano za bolesti štitnjače.

Color Doppler je temeljen na ultrazvučnoj tehnologiji koja pomoću Doppler-ovog efekta procjenjuje prokrvljenost cijele štitnjače i čvorova u štitnjači, kao i limfnih čvorova vrata. Pomoću color Dopplera računamo brzine protoka kroz krvne žile koje hrane štitnjaču, čime dobivamo važne hemodinamske parametre. Na temelju ovih pokazatelja donosimo važne dijagnostičke zaključke, te efikasno pratimo efekte liječenja štitnjače.
 

U sklopu Centra za štitnjaču Poliklinike Lacić nabavljen je najnoviji američki ultrazvučni aparat sa color Dopplerom Philips Affiniti 70, koji je opremljen jedinstvenim „PureWave“ ultrazvučnim sondama. Tehnologija izrade tzv. „single crystal“ ili „PureWave“ ultrazvučnih sondi omogućuje duboku penetraciju što omogućuje bolju vizualizaciju štitnjače i svih struktura vrata. Philips Affiniti 70 ultrazvučni sustav je jedini sustav u klasi koji može koristiti „single crystal“ ili „PureWave“ tehnologiju. Čisti, uniformni „PureWave“ kristali imaju 85% bolju učinkovitost prilikom emitiranja i primanja ultrazvučnih zraka nego klasični piezoelektrični materijali. Ova izuzetna tehnologija omogućuje naprednu penetraciju uz izvrsnu rezoluciju u dubljim dijelovima slike, čime se postiže vrhunski prikaz štitnjače i svih struktura vrata. Time se omogućuje još točnije mjerenje svih morfoloških kao i hemodinamskih parametara. Na taj način smo u mogućnosti još ranije otkrivati bolesti štitnjače a samim time ih onda i bolje liječiti.

 
Color Doppler ultrazvučni aparat
 
 
Ultrazvuk štitnjače je još 70-tih godina prošlog stoljeća ušao u rutinsku medicinsku upotrebu a color Dopller zbog viših tehnoloških zahtjeva nešto kasnije. Obije tehnike su iznimno ovisne o dva parametra. Prvi parametar je tehnološka razina aparata pomoću kojeg se radi pregled pacijenta. Danas je na tržištu jako veliki broj aparata sa različitim tehničkim perfomansama o kojima direktno ovisi ultrazvučni i color Doppler nalaz. Ako aparat ne vidi patološki proces, to nažalost ne znači da patološkog procesa i nema. Naravno što je aparat bolji, a to u pravilu znači i skuplji, nalaz je pouzdaniji. Drugi parametar je ljudski faktor, odnosno tko radi ultrazvučni i color Doppler pregled. Pošto su ultrazvuk kao i  color Doppler štitnjače tehnike snimanja u stvarnom vremenu (engleski „real-time techniques“), one zahtijevaju da pretragu izvode vrhunski stručnjaci u tom području sa dugogodišnjim iskustvom, što često u praksi nije slučaj. Iz prethodno rečenog jasno je da samo optimalna kombinacija ljudskog i tehnološkog faktora može iznjedriti vrhunski rezultat.

Rezervirajte termin za pregled

Molimo Vas da ispunite slijedeća prazna polja kako bismo mogli odgovoriti na Vašu rezervaciju.

Riješite svoj zdravstveni problem
ili nazovite za rezervaciju pregleda
01 2444 414

KONTAKT

Poliklinika Lacić
Bukovačka cesta 238
10000 Zagreb, Hrvatska

Radno vrijeme: PON - PET od 8h do 20h

OIB:47336386576
Žiro račun:HR8623600001102055398

 

TELEFON:
+385(0)1 2444 - 414
+385(0)1 2336 - 555

 

FAX:
+385(0)1 2444 - 412

 

NAŠA LOKACIJA