logo
Rezervacije:
01 2444 414

         

          Urologija je kirurška struka koja se bavi liječenjem bolesti uro-genitalnog sustava ljudskog organizma. Najčešći urološki zdravstveni problem su infekcije (upale) urinarnog trakta, koje se liječe antibioticima i uro-antisepticima nakon učinjene urinokulture koja nam daje odgovor na pitanje koja bakterija je uzrok upale te antibiograma koji nam odgovara na pitanje koji antibiotici i uro-antiseptici djeluju na tu bakteriju. Zakašnjelo liječenje uroinfekta može dovesti do upale bubrega koja može dovesti do trajnog oštećenja bubrega, što svakako treba nastojati izbjeći zbog važnosti koju bubrezi imaju na rad cijelog organizma pošto se u njima krv prečišćava i na taj način stvara mokraća (urin) koju je potrebno odstraniti putem mokraćovoda i mokraćnog mjehura iz organizma. 

 

IMG 20210630 173821

         

           Liječenje zloćudnih bolesti bubrega u pravilu je u rukama urologa i obično znači vađenje cijelog bubrega u kome se tumor nalazi. Na sreću većina pacijenata može sasvim normalno živjeti i sa jednim bubregom ukoliko je on zdrav. I dok na sreću zloćudni tumori: bubrega, mokraćovoda i mokraćnog mjehura nisu tako česti, rak prostate je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti kod muškaraca. Liječenje raka prostate je također u prvom redu operativno pri čemu se vadi cijela prostata. Prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi tik uz mokraćni mjehur i kroz nju prolazi mokraćna cijev i sjemenovodi. Prilikom operativnog odstranjivanja cijele prostate najčešće dolazi do gubitka spolne moći (erektilna disfunkcija) kod dotičnog pacijenta koja je obično prolaznog karaktera ali nažalost može biti i trajna. I dok se na sreću rak prostate uglavnom javlja kod muškaraca srednje i starije dobi, rak testisa je u pravilu bolest mladih muškaraca koja se upravo zbog toga kao i intimne prirode samog organa otkriva relativno kasno. Naravno da rezultati liječenja zloćudnih bolesti uro-genitalnog trakta ovise kako o biologiji (agresivnosti) tako i o veličini tumora. S obzirom da na biologiju tumora ne možemo utjecati važno je naglasak dati na što ranije otkrivanje ovih kao i svih drugih zloćudnih tumora u ljudskom organizmu. Zahvaljujući razvoju ultrazvuka, biopsiji prostate te laboratorijskim testovima krvi i urina uključujući i tumorske biljege ( PSA, AFP, NSE, beta HCG i dr.) u mogućnosti smo vrlo rano otkriti zloćudne bolesti uro-genitalnog trakta ali samo pod uvjetom da se pacijenti redovito kontroliraju u smislu kvalitetnih preventivnih ili sistematskih pregleda.

           U Poliklinici Lacić urološka i nefrološka ambulanta usko surađuju u rješavanju zdravstvenih problema pacijenata koji boluju od bolesti i poremećaja uro-genitalnog sustava. U nastojanju da što brže i točnije lociramo zdravstveni problem ovih pacijenata na raspolaganju nam stoji široka paleta dijagnostičkih pretraga koje smo u mogućnosti učiniti, te po dobivenim nalazima ordinirati adekvatnu terapiju.

 

          U sklopu urološke ambulante Poliklinike Lacić moguće je učiniti slijedeće dijagnostičko-terapijske postupke i zahvate:

- Specijalistički urološki pregled.

- Ultrazvuk: bubrega, mokraćnog mjehura, prostate, testisa, penisa, limfnih čvorova.

- Color Doppler: bubrega, prostate, testisa, abdominalne aorte, renalnih arterija i vena, penilne cirkulacije.

- Transrektalni ultrazvuk prostate s color Dopplerom.

- Mjerenje rezidualnog urina.

- Scintigrafiju bubrega.

- Scintigrafiju testisa.

- Scintigrafiju kosti.

- Kompletnu laboratorijsku obradu krvi i mokraće uključujući određivanje: PSA, fPSA, T/F PSA omjer, urinokultura, kultura ejakulata, briseve uretre, analiza 24h urina.

- Liječenje tumora prostate, bubrega, testisa itd.

- Urološke intervencije i operacije.

- Patohistološka analiza uzorka.

- Terapija - liječenje svih uroloških bolesti i poremećaja.

- Konzilijarni pregled i mišljenje nefrologa i onkologa.

 

 

Voditelj urološke ambulante:

 

Slika za oglas UROLOGIJA IMG 20210630 173823 1

Janko Orešković, dr.med., specijalist urologije

Rođen u Zagrebu. Stekao diplomu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Trajno zaposlen na odjelu za urologiju i transplantaciju bubrega KB Merkur. Specijalist urologije. Uža specijalizacija iz transplantacije bubrega. Uz opću urologiju, poseban naglasak na urološkoj onkologiji te transplantaciji bubrega. Polaznik doktorskog poslijediplomskog interdisciplinarnog sveučilišnog studija Molekularne bioznanosti s ciljem stjecanja titule doktora znanosti. Aktivni sudionik brojnih domaćih i stranih stručnih skupova te autor ili koautor nekolicine znastvenih članaka. Član Hrvatskog urološkog društva (HUD), Europskog urološkog društva (EAU) te Hrvatskog liječničkog zbora.

 

Rezervirajte termin za pregled

Molimo Vas da ispunite slijedeća prazna polja kako bismo mogli odgovoriti na Vašu rezervaciju.

Riješite svoj zdravstveni problem
ili nazovite za rezervaciju pregleda
01 2444 414

KONTAKT

Poliklinika Lacić
Bukovačka cesta 238
10000 Zagreb, Hrvatska

Radno vrijeme: PON - PET od 8h do 20h

OIB:47336386576
Žiro račun:HR8623600001102055398

 

TELEFON:
+385(0)1 2444 - 414
+385(0)1 2336 - 555

 

FAX:
+385(0)1 2444 - 412

 

NAŠA LOKACIJA